Bilder

Velkommen til Urtehagen på Tofte






Alantrot Inula helenium
 
Prikkperikum Hyperikum perforatum
Også kalt Johannesurt




Ferskt brød med den prisbelønte Kjerringøy Rød - det e godt det!

Hver lørdag baker vi brød som steikes i vår vedfyrte bakerovn



Adventsstemning

Stabbursnissan koser seg i fint vintervær


Advent er stemningsfullt




Oktoberstemning i urtehagen

Oktober startet med noen frostnetter, 
og tiltross for sitt sarte utseende ser erteblomstene ut til å være noen hardhauser


Buskrosen "Westerland" har hatt lang blomstring 
og etter regn og frostnetter ser den litt sliten ut,
 men lyser likevel opp høsthagen



Malurt (Artemisia absinthium)
En av de bitreste urter vi har og viktig ingrediens i absint.
Har blitt brukt mot insekter, desinfeksjonsmiddel, innvollsorm


Abrodd (Artemisia abrotanum) 
En slektning til malurten, men ikke så bitter
Egner seg godt i dram



Apotekerkattost - en gammel legeplante som skulle hjelpe mot det meste. 
Vakker og kan brukes som vanlig hageplante  

Legemalva (Althea officinalis)
Gammel legeplante som ble brukt som te mot hoste, diarrè og søvnløshet.
Som salve på brannsår
Når roten legges i vann dannes en slimet væske som tidlgere var viktig ingrediens i mashmallows.
 Det engelske navnet på plante er Marsh mallow





Ringblomst (calendula officinalis) 
 lyser opp i hagen og er nyttig for så mangt. 
Siden den er sårhelende passer den godt i kremer, sjampoer m.m


En vakker gjest på Agastache. 
Plantene tiltrekker seg både sommerfugler og bier,
 og bladene er gode til te og i hjemmelaget is

 Flere Agastache

 Monarda - hestemynte, etasjeblomst
God til te, men også vakker i blomst i hagen

Ingefærmynte med dekorative blad og søte blomster i flere etasjer på stengelen



















Urtehagen med utsikt til bikubene


På sommeren kan godværet nytes på terassen.
Med markise, levegger og terassevarmere kan den også benyttes på regnværsdager




Påske 2013






Varm sjokolade og kanelsnurrer var best innendørs denne påska



Påskestemning i Vikkastua






Minner fra en fantastisk sommer i nord 2011

 Happy-Buddha som bare måtte være med oss hjem fra Vietnam, her midt blant  varmekjære urter som står i potter ute om sommeren og får komme inn i varmen til vinteren. Fra venstre sitronverbena, salvie (som overvintrer ute  når den får ei god snødyne over seg), rosmarin og lengst til høyre stevia.

 Timian i overflod sammen med rosenrot.

Kattemynte (nepeta cataria)

Karve (Carum carvi)
 var i gammel tid et mye brukt krydder her i våre trakter. Fremdeles drikker vi karvete til møsbrømlefsa. Karve hjelper på fordøyelsen og  gjør at møsbrømlefsa ikke kjennes riktig så mektig ut. Kanskje kan man til og med klare å spise ei ekstra?




Urtehagen på Tofte i overdådig syrinblomstring




 

Sitrontagetes dufter deilig!


Seiersløk(Allium victorialis)
  er en gammel nord-norsk plante, nå mest brukt som hagestaude. Men prøv å smak på den! Den lukter og smaker av hvitløk. Prøv den på ovnsbakt laks, mmmm.



Rosenrot (Sedum rosea) Nordens Viagra
Forskning viser at rosenrot gir energi og økt immunforsvar.
 Vokser vill ute ved kysten, så det er bare å prøve!

Fisk på fransk - matkurs april 2011



Inspirasjon til nye retter av fisk




Fiskepinner med ny vri




Hysa kan brukes til mer enn fiskekaker!




Christian Soehlke lager deilig ceviche av hyse og kamskjell

Bilder fra matkurset i 2010 med den franske kokken Christian Soehlke



Her lages det pasta med innlagte urter





Flott resultat!




Quinoa salat forberedes til 5-retters middag




Kurs der Foie Gras var tema




Ivrige kursdeltagere




Christian tilbereder Foie Gras











Advent i Vikkastua

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar