Velkommen til Urtehagen på Tofte
Alantrot Inula helenium
Prikkperikum Hyperikum perforatum
Også kalt Johannesurt
Ferskt brød med den prisbelønte Kjerringøy Rød - det e godt det!
Hver lørdag baker vi brød som steikes i vår vedfyrte bakerovn
Adventsstemning
Stabbursnissan koser seg i fint vintervær
Advent er stemningsfullt
Oktoberstemning i urtehagen
Oktober startet med noen frostnetter,
og tiltross for sitt sarte utseende ser erteblomstene ut til å være noen hardhauser
Buskrosen "Westerland" har hatt lang blomstring
og etter regn og frostnetter ser den litt sliten ut,
men lyser likevel opp høsthagen
Malurt (Artemisia absinthium)
En av de bitreste urter vi har og viktig ingrediens i absint.
Har blitt brukt mot insekter, desinfeksjonsmiddel, innvollsorm
Abrodd (Artemisia abrotanum)
En slektning til malurten, men ikke så bitter
Egner seg godt i dram
Apotekerkattost - en gammel legeplante som skulle hjelpe mot det meste.
Vakker og kan brukes som vanlig hageplante
Legemalva (Althea officinalis)
Gammel legeplante som ble brukt som te mot hoste, diarrè og søvnløshet.
Som salve på brannsår
Når roten legges i vann dannes en slimet væske som tidlgere var viktig ingrediens i mashmallows.
Det engelske navnet på plante er Marsh mallow
Ringblomst (calendula officinalis)
lyser opp i hagen og er nyttig for så mangt.
Siden den er sårhelende passer den godt i kremer, sjampoer m.m
En vakker gjest på Agastache.
Plantene tiltrekker seg både sommerfugler og bier,
og bladene er gode til te og i hjemmelaget is
Flere Agastache
Monarda - hestemynte, etasjeblomst
God til te, men også vakker i blomst i hagen
Ingefærmynte med dekorative blad og søte blomster i flere etasjer på stengelen
Urtehagen med utsikt til bikubene |
På sommeren kan godværet nytes på terassen.
Med markise, levegger og terassevarmere kan den også benyttes på regnværsdager
Påske 2013
Varm sjokolade og kanelsnurrer var best innendørs denne påska
Påskestemning i Vikkastua
Minner fra en fantastisk sommer i nord 2011
Timian i overflod sammen med rosenrot.
Karve (Carum carvi)
var i gammel tid et mye brukt krydder her i våre trakter. Fremdeles drikker vi karvete til møsbrømlefsa. Karve hjelper på fordøyelsen og gjør at møsbrømlefsa ikke kjennes riktig så mektig ut. Kanskje kan man til og med klare å spise ei ekstra?
var i gammel tid et mye brukt krydder her i våre trakter. Fremdeles drikker vi karvete til møsbrømlefsa. Karve hjelper på fordøyelsen og gjør at møsbrømlefsa ikke kjennes riktig så mektig ut. Kanskje kan man til og med klare å spise ei ekstra?
Urtehagen på Tofte i overdådig syrinblomstring |
Sitrontagetes dufter deilig!
Seiersløk(Allium victorialis)
er en gammel nord-norsk plante, nå mest brukt som hagestaude. Men prøv å smak på den! Den lukter og smaker av hvitløk. Prøv den på ovnsbakt laks, mmmm.
Rosenrot (Sedum rosea) Nordens Viagra
Forskning viser at rosenrot gir energi og økt immunforsvar.
Vokser vill ute ved kysten, så det er bare å prøve!
Fisk på fransk - matkurs april 2011
Inspirasjon til nye retter av fisk
Fiskepinner med ny vri
Hysa kan brukes til mer enn fiskekaker!
Christian Soehlke lager deilig ceviche av hyse og kamskjell
Bilder fra matkurset i 2010 med den franske kokken Christian Soehlke
Her lages det pasta med innlagte urter
Flott resultat!
Quinoa salat forberedes til 5-retters middag
Kurs der Foie Gras var tema
Ivrige kursdeltagere
Christian tilbereder Foie Gras
Advent i Vikkastua |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar